Majoritatea filmelor reusite din ultima vreme au parte de continuari, dar care nu se ridica la nivelul asteptat. Regula se aplica si unor filme ceva mai vechi, care fie sunt din nou refacute, fie au parte de interpretari noi. De cele mai multe ori, aceste continuari apar in contextul unei lipsei totale de idei, astfel ca Men in Black: International sau Shaft, 2 continuari ale unor filme ce apar in aceasta vara, au parte de numeroase pareri negative. Sunt cazuri in care anumite contuari sunt destul de asteptate, dar esueaza teribil, cum este cazul Spider-Man 3 sau Godfather 3. Sunt francize ce impresioneaza in primele 2 filme, dar cand ajung la al treilea film, incheie povestea intr-un mod dezamagitor, cum este Terminator 3: Rise of the Machines. Exemplele pot continua, iar in perioada urmatoare ne asteptam ca aceste filme sa apara in continuare, chiar daca nu vor obtine rezultatul dorit.
Cand vine vorba de anumite continuari, apar situatii cunoscute, care se tot repeta de cele mai multe ori. Am selectat 4 astfel de situatii care s-au intamplat de-a lungul timpului cu numeroase filme.

Al treilea film

Godfather III

 Terminator 3

 Hangover III

Taken III

 Back to the Future III

 X-Men: The Last Stand

 Spider-Man 3

pjimage (1)
Pentru aceasta situatie, gasim numeroase exemple de filme ce au esuat teribil. The Godfather este una din cele mai cunoscute trilogii din istorie, insa al treilea film a fost un esec in comparatie cu primele 2. Aceeasi situatie a fost in cazul filmelor Spider-Man ( Sam Raimi ), unde al treilea film a fost o scadere dramatica pentru intreaga trilogie. In aceste 2 cazuri, nu putem vorbi de filme extrem slabe, ci mai degraba filme inferioare puse in contextul celor anterioare.
Cam aceeasi situatie intalnim in cazul filmelor Terminator, unde al treilea film, Terminator 3: Rise of the Machines este pur si simplu inferior fata de primele 2. Lipsa lui James Cameron din postura de regizor, dar si dorinta studioului de a mai incasa ceva sume importante, au facut ca acest film sa apara. Terminator Genisys este teoretic un remake al primului film Terminator, iar acest film ce va aparea in 2019, Dark Fate este o continuare directa dupa Judgment Day.
Hangover III si Taken III sunt alte 2 exemple de filme ce au dezamagit, nu au adus nimic in plus si s-au dovedit esecuri in box-office. Hangover(2009) aduce in prim plan o comedie foarte buna, cat si o idee de film ce este valabila si astazi. Partea 2-a continua aceeasi nota, are cateva momente bune, dar incepe sa para acelasi film si lucrurile sunt in scadere. Apoi, partea 3-a schimba ideea, dar nu se dovedeste o alegere inspirata. Cat despre filmele Taken, exact acelasi scenariu ca in cazul filmelor Hangover.
Back to the Future III este filmul cel mai slab din serie, dar in acest caz, lucrurile sunt ceva mai clare. Vorbim de o trilogie extrem de cunoscuta, care per total se afla in aceeasi nota. Este printre putinele trilogii ce nu au nevoie de noi intrepretari, in contextul actual. Daca ti-au placut primele 2 filme, atunci aceasta parte 3 este incheierea de care avea nevoie aceasta serie. Totusi, parca te astepti ca dupa 2 filme reusite sa se continue pe aceeasi nota, insa de cele mai multe ori al treilea film este considerat un esec.
In cazul filmelor X-Men, The last Stand este o dezamagire ce a avut nevoie de un alt film la 8 distanta, ca sa repare aceasta greseala. Se pare ca se repeta istoria cu Dark Phoenix, unde situatia este cam asemanatoare. In plus, Disney va avea control total asupra X-Men, Fantastic Four si Deadpool, asa ca ne asteptam ca in anii urmatori sa vedem un nou inceput.

Continuari inutile

Pacific Rim: Uprising

 Indepedence Day: Resurgence

 Oceans Eight

 Ghostbusters

pozaaa
Chiar daca primele parti au impresionat, exista continuari ce dezamagesc. Unele sunt facute desi nimeni nu a cerut asa ceva, doar pentru a mai castiga ceva prin box-office. Sa luam de exemplu filmele Pacific Rim(2013) si Indepedence Day (1996). Ambele sunt destul de reusite in mare parte, astfel incat o eventuala continuare nu pare sa fie necesara. Insa, in anii recenti am putut vedea cum aceste filme decente, s-au transformat intr-o tentativa esuata da a mai scote bani. La prima vedere, o continuare pentru Indepedence Day ar merge numai daca scenariul ar fi superior primului film. O idee ce poate dezvolta ulterior si alte parti, sau sa incheie toata povestea intr-un mod satisfacator.
In contextul actual, se cauta ca anumite francize celebre sa aiba ca personaje principale un personaj feminin. Ce-i drept, nu pare sa fie o idee rea, ci mai degraba o schimbare asteptata, insa ultimele exemple nu pot fi deloc incurajatoare. Cel mai celebru exemplu este Ghostbusters (2016), unde echipa este formata din femei. Facand abstractie de celelalte filme din serie, acest film este destul de slab. Daca compari filmele originale cu acesta, vei observa ca nu este aceeasi senzatie. Oceans Eight este un alt film ce urmareste o franciza de succes cu o distributie exclusiv feminica. Si in acest caz, gasim aceleasi lucruri, in final filmul este o dezamagire. Poate ca Oceans Eight are ceva in plus fata de Ghosbusters si sa fie mai reusit.
In mare parte, aceste filme cu distributie exclusiv feminina ar trebui sa urmareasca povesti noi, originale, fara vreo implicare fata de vreo franciza cunoscuta. Insa, acest trend pare ca nu se va termina niciodata. Exista planuri pentru un nou film Fast and Furios cu distributie integral feminina. Adica, o noua incercare de a incerca acest trend fortat si nereusit de la inceput. Sunt insa, numeroase filme cu personaje feminine centrale, ce au functionat si au castigat premii Oscar ( Million Dollar Baby, Gravity, Black Swan, si mai nou, The Favourite).

Continuari ce au tras in jos intreaga franciza

Men in Black: International

 Transformers: Age of Extinction si The Last Knight

 A good day to Die Hard 

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

poza2
Cand auzi ca se lucreaza la continuare pentru Coming to America (1988), cu Eddie Murphy, probabil iti dai seama ca in ziua de astazi, orice sequel, prequel sau spin-off este posibil sa apara. Mai aproape de zilele noastre, se auzea un zvon legat de o continuare a filmului Aquaman, dar despre The Trench. Daca ai vazut filmul, atunci iti poti forma o idee despre ce e vorba si cat de inutil pare. Insa, Aquaman 2 va aparea in 2022, asa incat orice spin-off cu Trench poate sa apara oricand.
Men in Black: International este ultimul exemplu de film aparut in aceasta perioada ce efectiv distruge orice farmec pe care o franciza asa cunoscuta cum este Men in Black a produs in ultimii 20 de ani. Sunt multe pareri negative , cat si multe scene care au fost taiate sau refuzate de catre anumiti producatori. Este o situatie destul de intalnita atunci cand un film are parte de un scenariu slab. Cam aceeasi situatie a fost in cazul filmelor Justice League sau Suicide Squad, unde numeroase scene au fost taiate pentru a face filmele mai scurte.
Filmele Transformers au fost intotdeauna situate int-o zona medie a rezultatului, in special primele 3 cu Shia LaBeouf. Dupa introducerea lui Mark Wahlberg in peisaj, ultimele 2 filme au scazut teribil si au dus la aparitia unui alt film, Bumblebee. Poate ca Michael Bay ar trebui sa faca loc unui alt regizor pentru alte filme Transformers si sa axeze pe inceputul bun produs de Bumblebee.
Exemplele pot continua, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008), A Good Day To Die Hard (2013) sunt alte filme ce nu s-au ridicat la nivelul primelor parti si au fost extrem de criticate. Ce-i drept, filmele primele 3 filme Die Hard au fost reusite, asa ca exista loc de mai multe continuari. La fel si cu Indiana Jones, unde exista si acum discutii pentru un urmator film.

Trecut vs Prezent

Lord of The Rings ( The Hobbit )

 Star Wars ( The Force Awakens si The Last Jedi )

Harry Potter ( Fantastic Beasts 1 si 2 )

Jurassic Park ( Jurassic World 1 si 2 )

vvvvv

Exista o situatie extrem de cunoscuta cu anumite filme ce au impresionat in perioada lor, dar care puse intr-un context actual nu sunt atat de reusite. Lord Of The Rings, Star Wars, Harry Potter, Jurassic World/Park sunt francize ce au castigat premii Oscar si au fost extrem de populare la vremea lor. Nu este acelasi scenariu si pentru seria Hobbit sau noile filme Star Wars. Cat despre noile filme Jurassic World si Harry Potter ( Fantastic Beasts), este o scadere semnificativa in ceea ce priveste cam orice aspect. Ajungem la concluzia ca un film aparut in 1977, primul film Star Wars, este mult mai reusit decat cel din 2017, The Last Jedi. Poate ca vizual nu poate fi cazul, insa ca poveste este o diferenta uriasa. Nu poti compara niciodata LOTR cu Hobbit, sau Harry Potter cu Fantastic Beasts. Asa cum nici ultimele filme Star Wars nu se pot compara cu cele originale. Intr-adevar, in cazul de fata, aceste filme nu sunt atat de slabe, insa puse in comparatie cu cele originale, diferenta este evidenta.

Totusi, exista situatii in care un film recent aparut poate sa fie aproape la fel de bun ca originalul. Blade Runner 2049 si Mad Max: Fury Road sunt 2 filme ce reusesc sa nu dezamageasca si sa aiba o poveste la nivelul dorit, poate chiar mai buna ca cea originala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *