11 filme psihologice pe care nu trebuie sa le ratezi

Filmele de tip “mind-blown” au menirea sa te lase intotdeauna cu foarte multe intrebari. Atat din punct de vedere al mesajului transmis, dar si a momentelor extrem de confuze. Cu totii cautam la un moment dat, filme ceva mai complicate, care sa iti provoace imaginatia. De cele mai multe ori, un film precum Enemy sau Donnie Darko, se termina intr-un mod absurb. Astfel de filme sunt confuze de la prima scena si pana la ultima. Acest gen de filme le poti intelege in intregime abia la a doua sau chiar a treia vizionare. Insa, sunt filme de acest gen, dar care nu necesita atat de multa concentrare. Depinde si de atentia fiecaruia sau poate chiar de experienta.
Fie ca vorbim de un film mai vechi sau nou, acest tip de film a urmarit in principal situatii supranaturale sau din viitor. Unul dintre cele mai importante aspecte legate de un film de acest gen, este stilul. Stanley Kubrik este unul dintre cei mai renumiti regizori din toate timpurile, iar filme precum 2001: A Space Odyseey si Clockwork Orange au un stil aparte. Daca primul este cu adevarat unul dintre cele mai renumite filme “mind-blown” din istorie, Clockwork Orange este o ampla imagine a unui viitor posibil. Ambele filme au in comun scene si dialoguri extrem de lungi, un stil specific acelei perioade. Kubrik, Christopher Nolan, Martin Scorsese, Denis Villeneuve, David Fincher sunt cativa din regizorii ce au realizat filme ce iti pun mintea la incercare.
O astfel de lista gasesti ceva mai jos. Sunt filme de care cel mai probabil ai auzit si pe care sigur trebuie sa le vezi pe toate.

The House that Jack Built(2018)

Un film care merita o atentie ceva mai mare. Nu este cel mai cunoscut sau cel mai reusit, insa per total este cu adevarat o arta, asa cum ne este repetat in mare parte din film. Matt Dillon il joaca pe Jack, un criminal ce doreste sa isi construiasca o casa. Asa cum ne este indicat si in titlu, casa pe care Jack o construieste este motivul central. Finalul filmului este destul de ciudat, din mai multe privinte. De asemenea, stilul filmului este unul alert si ciudat in acelasi timp. Iar, unele scene par a fi filmate de un copil, si nu de un cameraman profesionist.

Triangle(2009)

La fel ca in cazul filmului precedent, Triangle nu este cel mai cunoscut film posibil. Nu are cei mai cunoscuti actori si nici un buget extraordinar. Insa, se dovedeste un film ce depaseste aceasta bariera. Un grup de prieteni se duc sa navigheze pe un yacht si dau de o furtuna. De aici, se trezesc pe un vapor, iar filmul incepe sa se complice treptat. Povestea are ceva rasturnari de situatie ce te vor atrage si mai mult de acest film.

Predestination(2014)

Pentru un film cu calatorie in timp, Predestination reuseste sa aiba atat o poveste interesanta, cat si una dintre cele mai spectaculoase rasturnari de situatie facute vreodata. In plus, Ethan Hawke face un rol foarte bun. Este filmul care te pune sigur pe ganduri, la care te gandesti multa vreme dupa ce termini de vizionat. La fel ca in cazul multor filme de genul, ar merita o mai multa atentie din partea tuturor.

Memento(2000)

Christopher Nolan este renumit pentru trilogia The Dark Knight, Interstellar, Inception sau Dunkirk. Insa, Memento, unul din primele sale filme, este si cel mai complicat. Este filmul care se desfasoara invers, de la final la inceput. O idee nemaintalnita la inceputul anilor 2000, dar care a facut din Christopher Nolan unul dintre cei mai buni regizori actuali.

Shutter Island(2010)

Shutter Island este un film cu un nou “twist” extraordinar. Martin Scorsese este regizorul acestui film, iar Leonardo DiCaprio este in rolul principal. Este un film in care trebuie sa iti dai seama daca este vorba de realitate, sau doar o imaginatie. Iar, dupa ce apare acel “twist” iti vei da seama ca intreg filmul a pregatit acest lucru.

Fight Club(1999)

Cand vine vorba de filme psihologice, bizare sau orice alta comparatie, Fight Club nu trebuie sa lipseasca din nici o lista. O capodopera a anilor 90′, unul dintre cele mai populare filme din toate timpurile. La fel ca in cazul filmului Shutter Island, este genul de film cu un “twist” la care nu te astepti.

Mr Nobody(2009)

Genul de film pe care nu il poti uita vreodata. Mr Nobody este o poveste complicata despre alegerile pe care un copil trebuie sa le faca, sa ramana cu tatal lui sau sa plece cu mama sa. In functie de alegerea pe care o face, viitorul este unul diferit. Ca si constructie, filmul pare sa fie ceva mai complicat. Insa, pe cat de complicat pare, pe atat de interesant este.

2001: A Space Odyssey(1968)

2001: A space Odyssey este probabil filmul despre care s-a discutat foarte mult si se discuta si in ziua de astazi. Aparut in 1968, in regia lui Stanley Kubrik, filmul exploareaza atat spatiul cosmic, cat si inceputurile omenirii. Trebuie avuta multa rabdare cu filmul deoarece are scene extrem de lungi, iar actiune se desfasoare extrem de lent. Cu toate astea, filmul se incheie cu foarte multe intrebari, lucru special realizat de Stanley Kubrick. Este genul de film la care iti poti forma o idee despre final si care nu conteaza daca e adevarata sau falsa.

The Shining(1980)

Este cu adevarat unul dintre cele mai bune filme horror facute vreodata. Si nu pentru ca te sperie teribil, ci pentru ca are momente ce au definit notiunea de horror in anii urmatori. Bazat pe poveste scrisa de Stephen King, regizat de Stanley Kubrik, The Shining este intr-adevar filmul ce iti va pune numeroase intrebari. Sunt momente specifice cartilor lui Stephen King, iar finalul este bineinteles, interpretabil. Este un clasic al filmelor horror, cat si a filmelor “mind-blown”.

Donnie Darko(2001)

Donnie Darko este considerat un film foarte ciudat si de neinteles cateodata. Are scopul de a te scoate din sarite in unele momente, doar prin cateva gesturi ale personajelor. Dar in acelasi timp, are momente in care te pune serios pe ganduri. Filmul este plin de momente confuze, iar despre finalul filmului probabil te vei intreba si vei cauta raspunsuri pe internet. Este totusi un film de mentionat pentru cei care cauta astfel de genuri. Il putem considera deja un “clasic” al filmelor de acest gen.

Enemy(2013)

Enemy este genul de film in care oricat de mult ai incerca sa-i intelegi finalul, tot nu vei putea sa-l intelegi pe deplin. Sau cel putin la prima incercare. Denis Villeneuve este regizorul acestui film, iar Jake Gyllenhaal este actorul principal. Intr-adevar finalul filmului lasa loc de numeroase interpretari insa, tot filmul este invaluit intr-un mister continuu. Este cu adevarat unul din filmele cele mai bizare facute vreodata. Cu toate acestea, pentru orice pasionat de filme bizare, Enemy este undeva intr-un top 5 fara discutie.
Ca si mentiuni, sunt destule filme pe care le poti incadra in aceasta categorie. Poate ca nu sunt toate la fel de complicate sau bizare, insa nu sunt nici cele mai usoare filme de inteles.

Interstellar(2014)
Inception(2010)
The Game(1997)
Butterfly Effect(2004)
Machinist(2004)
Source Code(2011)
Clockwork Orange(1971)
The Prestige(2006)
Hereditary(2018) 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *