Recomandarea saptamanii: OZ(1997)

OZ este primul serial lansat de HBO in anul 1997. Poate ca Deadwood, The Sopranos sau Game of Thrones sunt nume ceva mai cunoscute, insa OZ a revolutionat aceasta industrie a serialelor. Are 6 sezoane la numar, cu cate 8 episoade fiecare, exceptie sezonul 4 care are 16 episoade. Dar aceste detalii sunt neimportante, atunci cand trebuie sa vorbim de povestea acestui serial. Iti poate da impresia ca un serial lansat in 1997, nu poate sa fie la nivelul celor actuale. Intr-adevar, calitatea imaginii nu este cea mai placuta, insa intreaga poveste a serialului este foarte foarte bine gandita in toate cele 6 sezoane. Este foarte greu sa gasesti un sezon mai slab, OZ este printre putinele seriale care pastreaza aceeasi idee din primul episod si pana in ultimul. Nu exista episoade speciale cu anumite personaje, regasim o structura interesanta a episoadelor, fiecare personaj important are parte de aproximativ 10 minute in episod. Sunt episoade in care nu se mai respecta aceasta regula, astfel ca avem parte de un ritm excelent al actiunii.

Primul gand care iti poate veni in minte cand auzi de OZ este urmatorul: Este un serial mai bun decat Prison Break? Mai bine zis, primul sezon si al treilea din Prison Break, pentru ca intreaga actiune din OZ se desfasoara in interiorul inchisorii. OZ iti prezinta in cele 6 sezoane viata pe care o duc detinutii, in special in Emerald City, o parte a inchisorii construita de Tim McManus. Desi intreaga poveste se desfoara intr-un stat imaginar, avem parte de numeroase aspecte din viata actuala. Conflictele dintre albi si negri, musulmani, nazisti, italieni si chiar irlandezi, stau la baza serialului. Din acest punct de vedere, Oz este mult mai realist, brutal in acelasi timp, fata de Prison Break. Totusi, Prison Break nu este doar despre viata in inchisoare, ci mai mult spre evadare si planul lui Michael Scofield. Daca le-ai vazut pe ambele, iti vei da seama imediat care este mai bun. Bineinteles, parerile vor fi impartite, insa in cazul de fata, OZ este un serial de urmarit. 

Sunt multe lucruri ce fac acest serial sa fie special. In primul rand, lucrul cel mai evident este reprezentat de personaje. In cele 6 sezoane, trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca nimeni nu este in siguranta si vorbim totusi, de o inchisoare, unde oricine poate fi ucis. In fruntea acestor personaje ii regasim pe Kareem Said, Vern Schillinger, Tobias Beecher si Ryan O’Reily. Mai sunt si alte personaje, precum directorul inchisorii, Leo Glynn, Tim McManus, cel care a infiintat Emerald City, Miguel Alvarez, Adebisi si in cele din urma, Augustus Hill. Acesta are cel mai interesant rol din serial, este naratorul fiecarui episod si prezinta fiecare detinut care ajunge in OZ. Este o idee foarte buna pentru acest serial, mai ales ca vorbim de un numar mare de personaje aduse in fiecare sezon. Revenind la principalele personaje ale serialului, trebuie observata atentia cu care fiecare evolueaza de a lungul sezoanelor. Daca la inceput, de exemplu, Ryan O’Reily este un personaj nou introdus, de care cel mai probabil nu o sa iti placa, cu timpul devine unul dintre cele mai interesante personaje. Si exemplele sunt destule in acest caz, orice personaj are parte de un traseu bine stabilit, uneori mai lung, alteori foarte scurt. OZ are farmecul de ati introduce multe personaje, pe care incepi sa ii placi si in orice moment sa ii ucida, atat in primul episod, cat si in ultimul.

In al doilea rand, un alt lucru reprezentativ din acest serial il reprezinta schimbarile bruste de situatie. In majoritatea episoadelor, observam ca timpul trece foarte repede pentru fiecare personaj. Episoadele nu sunt construite ca sa pregateasca ceva anume in ultimul episod, poate anumite evenimente, dar in mare parte, majoritatea evenimentelor importante se intampla extrem de rapid si uneori pare destul de socant. Sunt anumite personaje care ajung la un nivel al implicarii in poveste ridicat, si care ajung sa fie scosi imediat din context. Finalurile de sezon, in special finalul primului sezon, sunt intotdeauna cele mai reprezentative pentru acel sezon si iti ofera o concluzie clara.

Fiind un serial situat in mare parte in inchisoare, te astepti ca actiunea sa fie dedicata inchisorii. Numai ca, OZ abordeaza foarte multe aspecte. Avem parte de foarte mult rasism, cam in fiecare episod, politica, guvernatorul James Devlin joaca un rol important in poveste, lupta cu drogurile, dragoste, tradare, familie, religie si multe altele. Fiecare grupare doreste sa aiba controlul inchisorii, sa controleze traficul de droguri si sa poata lucra in bucatarie. Devine intr-un moment un fel de Game of Thrones al inchisorii, cu fiecare grupare luptand pentru putere. Probabil ca te intrebi cum un astfel de serial se poate termina, avand in vedere numarul mare de personaje. Trebuie sa stii ca se termina in cel mai corect mod posibil. Este finalul cel mai bine gandit, fara nici un fel de a continua povestea in alte productii. In ziua de astazi, serialele au parte de asa numitele “spin-off”, seriale bazate pe alte personaje, dar in acelasi univers. OZ este o poveste clara despre niste oameni, aflati intr-o zona disperata a supravietuirii. Aceasta lupta a supravietuirii face din OZ un serial special, atat din eterna comparatie cu Prison Break, cat si pentru majoritatea serialelor.

Daca esti cautare de seriale noi, OZ este o varianta foarte buna. Nu este o varianta actuala, insa compenseaza prin multe alte lucruri. Posibil ca The Wire, Sopranos, The Shield sau Deadwood sa sune mai bine si cel mai probabil ai auzit mai multe lucruri, OZ poate fi o surpriza in aceasta lista. Si poate fi o varianta viabila dupa ce se termina Game of Thrones, un alt serial produs de catre HBO. Poate ca fara acest serial OZ, fiind si primul serial produs de HBO, GOT nu ar mai fi aparut niciodata sau chiar Prison Break. Poate nici Sopranos, un serial aparut in 1999, si lista poate continua pana ajungem in ziua de astazi.

Nota: 9/10
9/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *