8 seriale ce trebuiau sa se incheie mult mai devreme

In ziua de astazi, un serial ce se lanseaza si are parte de cateva momente decente, primeste imediat o continuare pentru eventual sezon 2. Majoritatea dintre ele sunt construite special pentru un sezon 2 sau chiar 3, insa sunt destule cazuri in care anumite continuari au dezamagit sau  nu s-au ridicat la nivelul asteptat. Cazul cel mai intalnit il regasim la serialele care ajung intr-un anumit sezon si isi pierd total din idei, iar cazul cel mai mediatizat in ultimii ani este Game Of Thrones. Un ultim sezon care strica tot ceea ce s-a construit timp de 7 sezoane si cu un final destul de neinspirat. Bineinteles, GOT este un doar un exemplu , in care finalul serialului nu este ce ar trebui sa fie. Diferenta fata de lista de mai jos este ca celelalte 7 sezoane au fost destul de constante, fara sa iti dea senzatia ca ar trebui sa se incheie. Un alt exemplu recent este Watchmen, cu un sezon impecabil si fara sa aiba nevoia unui nou sezon. Cel putin asa ar trebui si dupa ultimele stiri aparute, aparitia sezonului 2 este putin probabila.

8 seriale ce au continuat mai mult decat trebuie si situatii diferite in majoritatea cazurilor. Intr-adevar sunt seriale de urmarit, insa la un moment dat se atinge un punct maxim si lucrurile devin repetitive. 

8. The Flash Sezon: 3
Sezon actual: 6

Cand vorbim de un serial produs de CW ne asteptam la sezoane lungi de peste 20 episoade, multe dintre ele fara legatura cu povestea si cu zeci de personaje secundare ce ajung sa fie mult mai importante decat eroul principal. The Flash este unul dintre ele, iar in prezent a ajuns la sezonul 6, in partea a doua a sezonului. De la sezonul 3 incoace, The Flash s-a zbatut in mediocritate, iar scenaristii serialului dau senzatia ca au ramas fara idei. Primele 2 sezoane au avut momente decente, nu atat de impresionante, dar pentru un serial CW directia era una incurajatoare.

Unul din motivele pentru care Flash scade in fiecare sezon este Iris. Un personaj extrem de fortat in multe momente, iar lucrul cel mai trist este ca are parte de episoade intregi dedicate. Desi inca serialul se numeste The Flash, intreaga poveste se concentreaza pe echipa Flash si nu pe Barry Allen, asa cum ar fi normal. Este o situatie adoptata in toate serialele Arrowverse, chiar daca nu pare sa fie cea mai buna idee. Numai ca Team Flash ajunge prin sezonul 5 sa fie condusa de catre Iris, chiar daca Caitlin, Cisco sau Barry sunt mult mai potriviti pentru asa ceva. Pare destul de clar mesajul transmis de catre producatorii serialului, fiind o situatie extrem de intalnita si in multe alte filme sau seriale.

Din cele 22/23 de episoade ale sezonului, putem elimina lejer jumatate, fara ca povestea centrala sa fie afectata. In acest sezon 6, in afara episodului din Crisis on Infinite Earths si a 2-3 episoade, restul sunt absolut jalnice. Este unul din motivele pentru care The Flash ar trebui sa se incheie cat mai curand, mai ales ca directia nou aleasa nu este deloc potrivita pentru astfel de personaj. Arrow in schimb, a avut parte de un final decent, chiar daca in decursul anilor a intampinat cam aceleasi probleme. Marea diferenta este ca Arrow a fost intotdeauna acel personaj mai dur, iar povestea s-a concentrat in mare parte pe acest lucru. Felul in care CW a incercat in decursul anilor sa il dezvolte pe Barry Allen a fost intotdeauna influentata de politica lor interna, iar cand acest lucru devine vizibil in poveste, apare o problema. Cu siguranta, The Flash ar fi fost mult mai potrivit pe o alta platforma, in special Neflix, HBO sau Amazon. 

 

Prison Break Sezon: 4
Sezon actual: 5

Prison Break este unul dintre cele mai populare seriale din istorie, iar primele 4 sezoane vor ramane intotdeuna in memoria multora. Ultimul sezon insa, este o nevoie teribila pe care o intalnim atat de des in ultima vreme. O continuare fara sens, aparuta la 9 ani distanta de sezonul 4. Nu este adus nimic nou, aceleasi personaje, momente si o poveste aparent banala, fara nici o stralucire. Primele 2 sezoane raman in continuare cele mai bune, chiar daca sezonul 3 este si el mai mult decat decent. Problema o intalnim la sezonul 4, unde se trece la o poveste bazata mai mult pe lupta lui Michael Scofield si echipa cu The Company. Se uita efectiv de evadarea din inchisoare, iar singura asemanare cu primul sezon se regaseste in personajele inca prezente.

Sezonul 5 din Prison Break incearca sa aduca aminte de momentele bune din primele 2 sezoane, insa nu aduce nimic nou. Desi majoritatea personajelor se intorc pentru acest sezon, spre finalul sezonului regasim aceleasi situatii din sezonul 4. Mare parte din succesul serialului s-a datorat momentelor pretecute in inchisoare, cu acel plan al lui Michael si cu fuga din sezonul 2. In momentul in care serialul schimba acest lucru, lucrurile se schimba radical si avem parte de o cu totul alta situatie. De aceea, Prison Break ar fi trebuit sa se incheie cu sezonul 4, mai ales ca finalul este unul destul de reusit. Ce urmeaza dupa este exact situatia clasica pe care o intalnim in majoritatea productiilor de succes. Am vazut cum El Camino, o continuare a serialului Breaking Bad nu vine cu nimic nou in plus, chiar daca filmul este unul decent. Se vorbeste de un sezon 6 din Prison Break, insa este o doar o prelungire pe care multa lume nu si-o doreste. 


6. 13 reasons why
Sezon: 1
Sezon actual: 3

Este unul dintre cele mai cunoscute seriale Netflix, iar faptul ca a ajuns la 3 sezoane este o situatie extrem de ciudata. Principala poveste a serialului se poate spune ca se incheie dupa primul sezon, chiar daca sezonul 2 pare o continuare directa a povestii, dar fara prea mari realizari. In schimb, sezonul 3 se concentreaza pe Bryce Walker si cine l-a ucis. Practic, avem parte de cam aceeasi situatie ca in primul sezon, dar la un nivel foarte scazut. Serialul devine inca din sezonul 2 un loc in care gasim zeci de probleme pe care le au adolescentii in scolile americane, iar scenariul se concentreaza in special pe acest lucru. Nu exista o poveste clara, ci mai degraba o colectie de intamplari cu niste adolescenti, fiecare cu diverse probleme. Subiectul devine extrem de complicat pentru un serial cu adolescenti, chiar daca inca din primul sezon avem parte de aceeasi situatie. 

Primul sezon se bazeaza pe motivul pentru care Hannah se sinucide si cele 13 casete. Exista o directie clara, fiecare episod prezinta cate o caseta, iar cele 13 episoade ale sezonului par interesante ca si structura. Chiar si sezonul 2 se intoarce catre aceste momente, dar mare parte din sezon incepe sa aiba o alta poveste. Principala problema cu acest serial este ca dupa sezonul 1 ar fi fost indicat sa se incheie intreaga poveste, insa s-a preferat sa se continue, desi interesul tuturor a scazut teribil. Va urma cel mai probabil in acest 2020 un sezon 4, lucru greu de imaginat in momentul de fata. Sunt zeci de seriale Netflix, cum sunt Mindhunter sau The OA, ce au fost inchise extrem de timpuriu. Foarte probabil este principalul serial al momentului ce nu merita sa aiba o asemenea dezvoltare de 4 sezoane. 

5. The Walking Dead
Sezon:9
Sezon actual: 10

Pentru o foarte lunga perioada, TWD a fost unul dintre cele mai urmarite seriale, insa in momentul de fata popularitatea serialului a scazut teribil. Mai bine zis, de la plecarea lui Andrew Lincoln(Rick Grimes) din serial, intreaga poveste a avut de suferit, iar personajele ramase sunt din ce in ce mai putin cunoscute. In prezent, TWD are 10 sezoane si dupa cum se tot aude in ultima vreme, nu exista un plan pentru a incheia serialul. Asa ca ne asteptam la alte sezoane cu Negan, Daryl, Carol, Michonne in roluri principale. De la sezonul 7 incoace, TWD si-a pierdut foarte mult din farmecul primelor sezoane, iar aparitia lui Negan nu a fost asa cum ar fi trebuit sa fie. S-a trecut la un razboi intre Alexandria si Saviors, eliminand astfel principala idee cu care a inceput serialul. 

Pe langa TWD mai exista un alt serial, un spin-off mai bine zis, Fear The Walking Dead, dar care din primele episoade nu a prezentat acelasi interes. Este cam aceeasi situatie si acolo, majoritatea personajelor cu care s-a pornit serialul au disparut din peisaj, facand loc altor personaje. Nu pare sa fie o situatie gandita de la bun inceput, ci mai degraba o consecinta a acestor sezoane extrem de lungi. TWD merita sa aiba o incheiere cu Rick in prim plan, iar acel sezon 9 sa fi fost ultimul. 

4. Supernatural
Sezon: 5
Sezon actual: 15

Chiar daca are 15 sezoane in prezent, Supernatural si-a pastrat intotdeauna farmecul si a oferit zeci de momente foarte bune. Pentru un serial produs de CW, Supernatural a fost intotdeauna o exceptie in ceea ce priveste scenariul. A avut mai mereu acelasi stil de episoade, iar Sam, Dean si Castiel au fost intotdeauna in centrul actiunii. Finalul sezonului 5 este considerat de foarte multa lume ca fiind un final perfect pentru intreg serialul, insa s-a preferat o continuare de la acel sezon. S-a ajuns la acest sezon 15, care este si ultimul. Trebuia sa vina si acest final, oarecum meritat pentru un asemenea serial ce a stiut sa continue povestea intr-un mod cat mai corect. Este foarte probabil exceptia acestei liste deoarece Supernatural s-a remarcat in decursul anilor prin aceasta continuitate, aparent reusita. 

Fiecare sezon are aceeasi structura a episoadelor. Cateva dintre ele contin povestea centrala a sezonului, iar mare parte dintre ele diferite cazuri pe care Sam si Dean le au. Intr-adevar, la un moment dat acest lucru devine destul de obositor, insa la finalul fiecarui sezon promite sa aduca ceva nou. Poate ca ultimele sezoane au fost ceva mai slabe, fara vreo directie mai clara, dar pare o situatie normala pentru un serial asa de lung.  

3. Stranger Things Sezon: 3
Sezon actual: 3

Poate parea ciudat pentru multa lume, insa Stranger Things este genul de serial care in momentul de fata continua, desi ar fi meritat sa se incheie cu sezonul 2 sau chiar cu sezonul 3. Primul sezon a fost o adevarata lovitura de imagine pentru Netflix si pe buna dreptate, un sezon foarte bun. Sezonul 2 a continuat povestea si a oferit momente interesante, chiar daca poti sari lejer peste episodul 7. In schimb sezonul 3 putea sa ofere o concluzie satisfacatoare pentru un serial atat de mediatizat in ultimii ani, dar s-a preferat ca in multe alte cazuri un nou sezon ce va debuta cel mai probabil spre sfarsitul anului acesta.

Este clar ca in momentul de fata cel mai bun sezon Stranger Things este primul, iar tot ce a urmat dupa nu este la acelasi nivel. Chiar daca personajele au ramas aceleasi, atmosfera anilor 80′ inca prezenta, sezonul 3 iti poate da senzatia ca serialul ajunge sa numai aiba idei. Glume foarte slabe, dialoguri mediocre si un scenariu clasic american in care inamicul este Rusia. Cel mai probabil sezonul 4 va continua aceasta poveste si va incerca pe cat posibil sa repete din succesul primelor sezoane.

2. Vikings Sezon: 4
Sezon actual: 6

Din momentul in care Ragnar dispare din peisaj, Vikings isi pierde mare parte din farmec. Primele 4 sezoane se concentreaza intr-o mare masura pe Ragnar si pe cuceriile lui, insa odata cu episodul 15 al sezonului 4 se incepe o noua etapa. Cel putin asa s-a dorit de la bun inceput, insa la fel ca in TWD, Vikings isi pierde principalul personaj si nu reuseste aduca ceva in plus. Intreaga actiune se invarte in jurul lui Lagertha, Ivar, Bjorn, insa fara sa existe o directie clara. Rand pe rand personaje din primele sezoane dispar din peisaj, cu doar cateva episoade inainte de finalul serialului. 

Practic, dupa acel episod din sezonul 4, se incepe un alt serial, o continuare care pastreaza acest nume Vikings si care se doreste a fi la fel de reusita ca primele sezoane. Acest sezon 6 este si ultimul, chiar daca aceste ultime 2 sezoane nu sunt atat de reusite. Intr-adevar regasim multe momente interesante cu Ivar si Bjorn, dar in final ne dam seama ca Ragnar era personajul central al intregului serial. 


1. Casa de Papel Sezon: 2
Sezon actual: 3

Unul dintre cele mai discutate seriale din ultimii ani, Casa de Papel, ar fi trebuit sa se incheie cu acel sezon 2. Acest sezon 3 este o simpla repetare a primului sezon, ceea ce inseamna ca vom avea parte de un sezon 4. O singura diferenta adusa in prim plan, insa in mare parte situatiile sunt exact la fel ca in primul sezon. Se putea incheia intr-un mod perfect, fara sa mai fie nevoie de inca 2 sezoane. Insa, la fel ca in majoritatea serialelor de succes din ultimii ani, se urmareste mai mult cantitatea, fara a se pune pret pe calitatea sezoanelor. Sunt 2 situatii destul de evidente pentru serialele din ziua de astazi. Prima situatie ar fi cea pe care o intalnim in The Walking Dead, unde intreaga actiune trebuia sa se incheie odata cu plecarea lui Rick. A doua este situatia pe care o intalnim in Supernatural, unde cele 15 sezoane par sa fie mult peste media ultimilor ani. Casa de Papel ar trebui sa se incheie cu acest sezon 4, in special pentru a nu se indrepta spre o lipsa totala de idei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *