Recomandare: 12 Monkeys (2015)

Calatoria in timp este unul dintre cele mai interesante subiecte de film sau serial, iar 12 Monkeys este o poveste foarte bine gandita, din primul episod si pana in ultimul. Este un serial ce nu se bucura de o popularitate asa mare precum Game of Thrones sau Stranger Things, insa nu pare atat de importanta. Bineinteles, un serial precum 12 Monkeys trebuie sa impresioneze de la inceput pentru a te putea atrage mai mult, mai ales ca numele nu este cel mai atractiv. Odata ce incepi sa intelegi despre ce este vorba, numele devine neimportant. Totusi, de ce un serial atat de mediu la prima vedere, poate sa fie o surpriza placuta. Sunt multe lucruri ce fac din 12 Monkeys un serial special: de la scenariu, actori, ritm, pana la personaje, situatii foarte bine gandite si un final perfect.
In primul rand, 12 Monkeys se bazeaza pe filmul cu acelasi nume, aparut in 1995, cu Brad Pitt si Bruce Willis in rolurile principale. Personajul James Cole este si aici figura centrala, jucat de Aaron Stanford. El este trimis din viitor pentru a opri un posibil sfarsit al lumii si schimba viitorul, iar Dr Cassandra Railly este singura care stie cum sa opreasca acel virus. Numai ca James ajunge prea devreme si lucrurile incep sa se complice. Atat de mult incat undeva spre sezonul 3, aceste evenimente devin mult mai complexe. Calatoria in timp este singura modalitate prin care oamenii din acel viitor, pot sa schimbe totul si sa creeze un nou viitor. De la aceasta idee, a calatoriei in timp, descoperim si o conspiratie secreta ce sta la bazele virusului, ce a aparut cu sute de ani in urma, “12 Monkeys”. De aici, bineinteles, si titlul serialului

Rasturnari de situatie, momente de gandit si personaje foarte bine dezvoltate. De la 12 Monkeys te astepti la absolut orice. Sunt evenimente cam in orice perioada recenta, dar si in trecutul indepartat. Avem parte o poveste complexa, complicata in unele momente, dar si o groaza de surprize. Pe langa James si Cassandra, mai exista cateva personaje importante, cum ar fi Ramse, Jennifer Goines si Dr Katarina Jones. In mare parte, aceste personaje au parte de o dezvoltare mai mare, iar in final totul pare clar si multumitor. Fiind un serial despre calatoria in timp, majoritatea personajelor se dezvolta in decursul anilor, fie ca este vorba de trecut sau viitor. Ramse este un personaj ce are parte de o dezvoltare interesanta, la fel cum Jennifer sau Katarina ajung in final la un nivel maxim. 

Daca Game of Thrones te-a lasat cu un gust amar, finalul din 12 Monkeys este exact asa cum trebuie. Incheie cele 4 sezoane intr-un mod satisfacator pentru toata lumea si nu exista vreo urma de greseala. Ca si sezoane, 4 ar putea parea putin, insa este exact cat trebuie. Povestea nu se lungeste spre 8, 9 sezoane, cand totul devine repetitiv si plictisitor. Poate ca primele episoade nu sunt cele mai reusite, apoi spre finalul sezonului 1, lucrurile incep sa dezvolte mult mai mult. In majoritatea episoadelor, se incearca oprirea virusului, iar cand se reuseste acest lucru, apare o noua cauza. Cam aceasta ar fi ideea desprinsa in primul sezon, pentru ca in urmatoarele avem o dezvoltare continua. Exista si un personaj negativ ce este mentionat constant in primele 2 sezoane, un mister ce il vei descoperi abia prin sezonul 3.
Este un serial produs de SyFy, o televiziune americana ce a mai produs Happy, Krypton sau Expanse. Daca cauti un serial de acest gen, 12 Monkeys poate fi o surpriza. Nu are o popularitate asa mare, cum nici nota pe imdb, 7.7, nu este cea mai atractiva. Poate fi o exceptie, deoarece majoritatea notelor de acolo nu sunt asa relevante. In plus, daca Avengers: Endgame a continut in mare calatorie in timp, in 12 Monkeys vei descoperi aproape aceeasi abordare. Sunt cateva diferente, insa notiunea de “time travel” este momentan o simpla teorie, asa ca este normal sa existe abordari diferite.
Totusi, de ce un serial precum 12 Monkeys nu este asa de discutat. La prima vedere, poate parea o productie ieftina, fara un buget mult prea mare. Intr-adevar, nu are cele mai spectaculoase efecte, insa scenariul este foarte bun. Pentru un serial SF, 12 monkeys poate fi considerat unul dintre cele mai bune seriale de acest gen. In plus, daca esti fan al filmelor cu calatorie timp, trebuie sa stii ca 12 Monkeys te plimba de-a lungul istoriei, cam in fiecare episod.

Nota: 9/10

9/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *