Mysterio: Origini

Spider-Man: Far From Home este primul film in care vom descoperi unul dintre cele mai interesante personaje negative Marvel, Mysterio. Este un inamic clasic pentru Spider-Man, la fel cum este si Dr Octopus, Green Goblin, Vulture, Scorpion, Electro sau Venom. Numeroase astfel de personaje si-au facut deja aparitia in filmele anterioare, ultimul fiind Vulture, interpretat de Michael Keaton. In schimb, un alt actor extrem de cunoscut, Jake Gyllenhaal este cel care il va juca pe Mysterio. Este o alegere aparent surprinzatoare la prima vedere, asemanatoare cu cea a lui Tom Hardy in Venom. Totusi, dupa cum se anunta filmul, se pare ca este o alegere perfecta. 

Nume, prima aparitie si abilitati.

Pe numele sau real, Quentin Beck, a aparut pentru prima data in anul 1964 si a fost creat de catre Stan Lee si Steve Ditko. Cascador si pasionat de efecte speciale, acesta incearca sa devina actor, iar in cele din urma esueaza si ajunge un raufacator. Mysterio este renumit pentru momentele de iluzionism, magie, in special tot ce implica efecte speciale, dar si de chimie sau roboti. Nu are vreo super putere, ci doar numeroase cunostinte in diverse domenii.
Legat de costum, Mysterio se identifica cu acel bol celebru, ce ii acopera capul. Mai bine zis, este o casca, facuta din plexiglas, care il protejeaza pe Mysterio de toate substantele toxice pe care le foloseste. Dupa cum este si in film, casca mai are rolul de a-i proteja identitatea. Ramane de vazut cum va explica filmul faptul ca poate zbura si se poate lupta cu Elementals, cat si ca vine dintr-un alt univers. In comics, Mysterio poate zbura cu ajutorul costumului, dar doar pentru distante scurte. Tinkerer este cel care il ajuta cu anumite dispozitive, un geniu inventator, care deja a fost introdus in MCU. Printre cele mai cunoscute dispozitive este acel gaz special, care il poate opri pe Spider-Man, dar si numeroase iluzii foarte bine gandite.
Ca prime infractiuni pe care le-a incercat, cea mai evidenta a fost sa ii insceneze lui Spider-Man un jaf la un muzeu, iar el sa iasa drept erou din situatie. La un astfel de moment ne asteptam si in acest nou film Far From Home, de unde inca din trailere ne putem da seama la ce sa ne asteptam. De altfel, principala motivatie pe care Mysterio o are este sa il invinga pe Spider-Man intr-un mod cat mai dramatic. Ii promite lui J Jonah Jameson ca il va demasca pe Spider-Man, amandoi impartasind aceeasi dorinta de a-l demasca pe Peter Parker. Bineinteles, aceasta situatie esueaza, iar Spider-Man reuseste sa il opreasca pe Mysterio, asa cum se intampla intotdeauna.
Pentru ca comics-urile sunt destul de variate si numeroase, numele de Mysterio apare si la alte persoane in afara de Quentin Beck. Daniel Berkhart/Mysterio a aparut in 1975, dupa ce Quentin Beck moare in timp ce incerca sa evadeze din inchisoare. Este angajat de Jameson sa se dea drept fantoma lui originalului Mysterio, pentru a-l prinde pe Spider-Man. Apoi, Francis Klum apare in 2002, este un mutant ce se poate teleporta si care devine Mysterio cu ajutorul lui Kingpin, de la care cumpara costumul. Incearca astfel sa il surprinda pe Spider-Man cu acest costum, insa puterile lui il dau de gol. Este injunghiat in timp ce il ataca pe Spider-Man si dispare fara sa se mai stie ceva de el.
Sunt 2 versiuni aparute dupa ce Quentin Beck isi marcheaza prezenta in istoria luptelor cu Spider-Man. Insa, nu sunt atat de marcante precum originalul Mysterio este. De altfel, era clar ca in MCU va debuta Quentin Beck drept Mysterio si nu ceilalti 2 sau chiar Mysterion, o alta versiune recent aparuta.

Sinister Six

Dintre toti inamicii cu care Spider-Man se lupta de a lungul timpului, Mysterio nu este genul care foloseste forta fizica, ci mai degraba abordeaza un joc psihologic plin de iluzii. Se alatura celorlalti inamici in Sinister Six, intr-o echipa condusa de catre Dr Octopus. Este cunoscut faptul ca Sinister Six a avut mai multe forme, insa aceasta cu Mysterio, Dr Octopus, Kraven The Hunter, Electro, Sandman si Vulture este gruparea originala, aparuta in anul 1964.
Dupa mai multe lupte cu Spider-Man, Dr Octopus formeaza aceasta echipa. Dupa ce o rapesc pe matusa May si pe Betty Brand, acestia decid sa il infrunte pe Spider-Man unu cate unu. Bineinteles, planul lor esueaza si Spider-Man ii elimina pe fiecare. Au mai exista si alte versiuni in decursul anilor, iar Mysterio a fost unul dintre cei prezenti.
In aceasta noua serie de filme din MCU, Vulture, Scorpion, Shocker si Mysterio sunt inamicii deja prezentati. Este clar ca Dr Octopus sau Green Goblin vor fi prezentati in viitoarele parti, iar acest Multivers deja poate deschide noi oportunitati.

Alte aparitii

In ultimul joc Spider-Man, exista o singura misiune ce mentioneaza numele de Mysterio, dar fara prezenta lui reala. Avem parte de Sinister Six, cu acelasi Dr Octopus lider de echipa, cu Scorpion, Vulture, Rhino, Electro si Mister Negative. Exista alte jocuri anterioare in care Mysterio joaca un rol important, iar Spider-Man: Shattered Dimension este cel mai cunoscut. Este inamicul principal al jocului, unde trebuie sa joci cu anumite versiuni diferite ale lui Spider-Man.

A mai aparut si in cateva seriale animate, toate avand acelasi scop de a-l distruge pe Spider-Man. Cea mai cunoscuta pare sa fie cea din TAS, unde avem parte de o versiune extrem de apropiata de cea originala. In mare parte, Mysterio nu a fost un inamic atat de dezvoltat in seriale, ci un personaj ce apare intr-un moment si pe care trebuie sa il opreasca Spider-Man.

Fiind creat de catre Stan Lee si Steve Ditko, Mysterio poate fi considerat un personaj clasic in intreaga istorie Marvel. Ca si inamic al lui Spider-Man, este probabil unul dintre cei mai interesanti, asta pentru ca foloseste foarte mult aceste iluzii ce il pun la grea incercare pe Spider-Man. Era momentul sa il vedem si intr-un film, fiind probabil in momentul de fata alegerea cea mai inspirata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *